Huivien hinnat

Hinta huiville voidaan sopia jo lähtötilanteessa, jos kyseessä on tavallinen perushuivi, johon tiedän materiaalin ja työajan menekin. Uniikkituotteille hinta lasketaan aina erikseen.

Esimerkkihintoja

Iso villahuivi ja revontulihuivi 300 €
Iso silkkivillahuivi 350 €

Laskelma villahuiviin käytettävästä ajasta

Aina asiakkaat eivät osaa ajatella huivin tekemiseen kuluvaa aikaa ja ihmettelevät huivien hintoja. Tällöin näytän heille oheista esimerkkilaskelmaa. Esimerkissä on tehty kolmen huivin loimi. Loimen eli huivin leveys ja pituus on 110 cm, huiviin tulee 6 ruuturaitaa ja väliin pohjaväriä.

Luontivaiheessa luomapuille luodaan 540 lankaa värijärjestyksessä. Huolellinen loimenluonti on tärkeä pohjatyö onnistuneelle ja soljuvalle kudontatyölle. Laskelma sisältää kaikki käytännön vaiheet valmisteluineen.

Lankavyyhtien puolaus 3 h
Loimen luonti 3 h
Käärinpirtaan jako 1 h
Puihin laitto (2 hlöä á 0,5 h) 1 h
Niisintä 2 h
Pirtaan pistely 2 h
Alkusolmut ja polkuset 2 h
Kudonta 10 h
Viimeistely 15 h
Yhteensä kolme huivia 39 h, eli n. 13 h/huivi.

Tässä laskelmassa ei ole mukana suunnittelu- tai materiaalikuluja vielä lainkaan.

Huiveja kannattaa kutoa kerralla useampi peräkkäin, jotta välttyy esimerkiksi alkusolmujen tekemiseltä. Usein 2-3 huivia on minimi, jonka jälkeen kudotut huivit irrotetaan puista ja voidaan viimeistellä. Jos kutoisin kaiken aikaa, voisin luvata huivin asiakkaalle materiaalin saapumisesta neljäntenä päivänä.

Tuotteen kustannusarvio

Kustannusarvioon vaikuttaa hankittava materiaali ja sen hinta. Suoraan minulta ostettuna huivin saa n. 40 % edullisemmin kuin jälleenmyyjiltäni. En kuitenkaan myy huiveja alennuksella, koska käsityön arvostus lähtee käsityöläisen oman työn arvostuksesta. Uniikkituotteisiin (joita en siis ole vielä tehnyt) edellyttäisin ennakkomaksua ainakin materiaalin osalta.

Materiaalihankinta taloudellisesti

Tavoitteenani on, että jossakin vaiheessa pystyisin tilaamaan kahden huiviloimen langat kerrallaan ja että vain osa materiaalista olisi tilattavaa eli kaapista löytyisi aina esimerkiksi raitalangat valmiina.