Laatu ja ekologisuus

Villahuivin kestävyys ja laatu

Kaikki materiaalit olivat laadukkaampia kolmekymmentä vuotta sitten. Hyvin hoidettuna ja säilytettynä tänäänkin kudottu villahuivi kestää kuitenkin jopa vuosikymmeniä.

Laadukkaassa langassa myös värit säilyvät. Villahuivia ei pidä kuitenkaan jättää auringonvaloon, muovipussiin, suurten lämmönvaihteluiden äärelle tai muutoin huonolle pidolle. Ilmastonmuutoksen myötä myös pohjoisen alueilla kesäajan kosteus lisääntyy ja villa kannattaa säilyttää ilmavasti, mutta myyriltä turvassa kesäaikana.

Tuotteen voisi sanoa olevan jopa liian kestävä valmistajan kannalta: jos asiakas säilyttää tuotetta hyvin ja on väriin tyytyväinen, ei hänen välttämättä tarvitse koskaan enää ostaa toista villahuivia. Tällainen villahuivi on tietenkin myös erittäin kestävä valinta ekologiselta kannalta.

Tuotteen esteettisyys

Hapsujen mitta ja reunan viimeistely on näkyvää huivin käytössä ja niihin kannattaa kiinnittää huomioita sekä tehdessä että ostaessa.

Kaikkein kaunein huivi on mielestäni edelleen joulunpunainen huivi raidan päävärin ollessa vihreä, mutta se itsestä kaunein huivi on tietenkin jokaiselle erilainen.

Materiaalien ympäristövaikutukset

Raaka-aineina on yleisimmin villa ja silkki ja niiden osalta minun on luotettava lankavalmistajien ja –myyjien ilmoittamiin ympäristövaikutuksiin. Wetterhoffin langat valmistetaan omalla reseptillä Euroopassa ja värjätään Suomessa. Pitkän tuotekehittelyn tuloksena on kestävä, laadukas ja käyttötarkoitukseen täydellisesti sopiva lanka.

Pirkka-langan laadun takana on oma villasekoitus, joka tehdään norjalaisen yhteistyökumppanin kehräämössä. Suomessa tehdyn jatkojalostuksen osuus on kuitenkin suuri, yli puolet koko langan tuotantoketjusta ja tämän vuoksi sitä voidaan sanoa suomalaiseksi langaksi. Pirkka-langat värjätään Hämeenkyrössä, pitkäaikaisen yhteistyökumppanin PMK Värjäämö Oy:n padoissa. Värjäyksessä käytetään EU-standardien mukaisia värejä, ja toiminta on ympäristöviraston antamien ympäristöohjeiden mukaista. Pirkka-lankojen laadun takaa myös yksitellen tarkistaminen ja vyöttäminen Taito Pirkanmaalla. Pirkka-langat ovat kestäviä, kierrätettäviä eikä värjäysprosessi kuormita luontoa. Lankojen jalostaminen tapahtuu pienellä alueella, jolloin kuljetukset ovat mahdollisimman vähäisiä.

Työvälineet ovat ihmiselämän kestäviä ja jopa äidiltä/mummolta/anopilta tyttärelle, kuten omalla kohdallani on käynyt.

Jätteiden käsittely

Kudonnan jätteenä ei synny mitään kierrätykseen kelpaamatonta. Ainoa sivutuote on loimilankojen loppuosa, jota ei pysty kutomaan sekä huivihapsujen tasauksessa tulevat langanpätkät. Loimilankojen lopuista avoanoppini virkkaa patalappuja. Tasauspätkät kerään talteen ja käytän huovutustöissä. Roskiin poltettaviin jätteisiin lähtee ainoastaan lankavyötteet. Pakkausmateriaalin uusiokäytän omissa lähetyksissäni.

Laadun tarkkailu

Laatu on ollut minulle itselleni aina erittäin iso asia. Pyrin hankkimaan vain laadukasta materiaalia. Poistan materiaalista jo kerimis- ja luontivaiheessa kaikki solmut, roskat ja heikot kohdat (joissakin langoissa langan luonnollinen vaihtelu kuuluu tuotteeseen). Jos niisinnässä tai pirtaan pistelyssä on tullut virhe, on minun korjattava se. En pysty kutomaan, jos tiedän virheestä.

Jos kudonnassa tulee virhe, puran surutta työtä virheeseen saakka. Solmimisen teen huolella. Minulle käy vähän kuin suutarin lapsille – saan uuden huivin itselleni vain silloin, kun huomaan siihen tulleen virheen liian myöhään. Minulla on tällä hetkellä kaksi omaa kutomaani huivia, toinen kolmenkymmenen vuoden takaa opiskelutyö ja toinen kahden vuoden takaa (kaksi keltaista lankaa jäi puuttumaan raidasta).